miércoles, 2 de mayo de 2012

GASTRONOMÍA AUTOCTONA DO COUREL

Todas as características xeográficas que comentamos condicionan o tipo de alimentación da Serra de O Caurel. En calquera dos seus poucos e familiares restaurantes existentes e despois dunha das nosas camiñadas, sentarémonos á mesa para degustar a súa gastronomía típica, baseada en tres eixos fundamentais. A caza, entre a que destacamos o xabaril, excelentemente preparado neste municipio, a pesca, co sabor das troitas do Río Lor e os seus afluentes e o cocido, no que a omnipresente castaña substitúe á pataca. A Castaña e o Caurel Os soutos de castiñeiros forman un das paisaxes máis típicas do Caurel. Esta árbore, do que podemos ver exemplares centenarios en toda a serra, está intimamente ligado á forma de vida dos habitantes da Serra. Durante os séculos, estas xentes utilizaron a súa madeira para quentarse no duro inverno, o seu froito para a súa alimentación e a dos animais que durmían sobre as súas follas. A flor (candea) é utilizada para obter mel. Na actualidade, a castaña é un elemento crave da gastronomía local, en substitución da pataca, e acompañando ao porco, o outro protagonista da gastronomía local. A Festa da Castaña celébrase en novembro cunha degustación gratuíta de produtos da terra e queimada. Micoloxía: Unha devesa con tantas especies arbóreas e esas condicións óptimas de humidade provoca o desenvolvemento perfecto de fungos e cogomelos. Linguas de gato (Hydnum repandum), lingua de vaca (Fistulina Hepática) ademais de diversas variedades de boletus (Boletus Edulis, Boletus pinicola, Boletus aestivales) atopan nestes frondosos bosques o seu hábitat ideal. Xa nos prados podemos atopar outras especies comestibles como lepiotas (Macrolepiota Procera), champiñóns (Agaricus Campester) e coprinos (Coprinus comatus). Convén lembrar que non se deben colleitar cogomelos sen coñecelas, xa que existen moitas perigosas e mesmo mortais, como a Amanita Muscaria e a Amanita Phalloides que tamén atopamos nas nosas rutas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario